Tijdlijn 2022
Wat gebeurde er in 2022 bij Ons Huis?
Eerste huurders nieuwbouw De Wingerd ontvangen huissleutel
Januari
In januari en februari van 2022 kregen de bewoners van de eerste fase van nieuwbouwproject De Wingerd de sleutel van hun nieuwe huurwoning. Ons Huis bouwde hier 15 energiezuinige betaalbare huurwoningen. Ruim 1.400 woningzoekenden reageerden toen deze voor verhuur werden aangeboden. Voor meneer Hissink, een van de gelukkigen, voelt het alsof hij de loterij heeft gewonnen. Vanwege een scheiding moest hij op zoek naar een andere woning en ontdekte hij zijn ‘slapende’ inschrijving. Met zijn inschrijfduur van 26 jaar kwam hij meteen in aanmerking voor de nieuwe huurwoning.
Kans op huurwoning in Stedendriehoek kleiner
Februari
Het aantal mensen in de Stedendriehoek dat op zoek is naar een sociale huurwoning steeg de afgelopen jaren. Daar staat tegenover dat er onvoldoende woningen beschikbaar komen. Het gemiddelde aantal reacties op een woning verdubbelde daardoor de afgelopen vier jaar: van 70 in 2018 tot 136 in 2021. Ons Huis is daarom blij dat de nieuwbouwprojecten voorspoedig verlopen, zodat we zoveel mogelijk kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar sociale huurwoningen.
Ons Huis start met de bouw van 43 eengezinswoningen in Zevenhuizen
Maart
Begin maart startte de bouw van 43 betaalbare en zeer energiezuinige huurwoningen in de wijk Zevenhuizen, op de plek waar het tijdelijke winkelcentrum Anklaar stond. In die wijk bouwden we ook 42 appartementen in 2 complexen (Bellevue). Een deel van de woningen wezen we met voorrang toe aan woningzoekenden die een zelfstandige sociale huurwoning in de regio Woonkeus huurden. We verwachten dat we daarmee de doorstroming kunnen bevorderen.
Present en Apeldoornse woningcorporaties slaan handen ineen
April
Sinds april werken stichting Present en de Apeldoornse woningcorporaties intensiever samen. We koppelen groepen vrijwilligers voortaan niet alleen aan individuele bewoners, maar ook aan activiteiten in de buurt. Zo verwachten we de veerkracht in buurten een impuls te geven. Samen met bewoners, gemeente en organisaties als Present werken we als woningcorporaties aan het verbeteren van het contact en vertrouwen tussen bewoners. Zo kunnen bewoners, ook als het leven af en toe tegenzit, met een beetje hulp in de buurt weer verder. Daan Beukers, algemeen coördinator van Present en Arjen Jongstra, namens de Apeldoornse woningcorporaties, tekenden voor de samenwerking.
Saamhorigheid tijdens de gezamenlijke tuinactiedag in Orden
Mei
Op zaterdag 14 mei organiseerden we, samen met de bewoners, het buurtteam, Stichting Present, de woningcorporaties De Goede Woning en De Woonmensen, een tuinactiedag in het Schilderskwartier in de wijk Orden. Insteek was het op orde brengen van de tuinen in de buurt. De tuinactiedag bracht een hoop buurtbewoners op de been die bereid waren om de handen uit de mouwen te steken. “Het is prachtig om te zien hoeveel saamhorigheid de dag oproept", aldus een van de buurtbewoners.
Verhuiscoach maakt het ouderen makkelijker om te verhuizen
Mei
Per 1 mei ondersteunt verhuiscoach Esther Werkhoven 55-plussers die zich oriënteren op een kleinere woning. Ons Huis kent al jaren het project ‘Kleiner Wonen’ waarbij 55-plussers geholpen worden om hun ruime sociale huurwoning te verruilen voor een kleinere woning. Met de inzet van een Verhuiscoach vanuit de provincie Gelderland krijgt dat project nu een extra impuls. Esther neemt vooral drempels weg. Ze helpt senioren door de wirwar van regels die
bij verhuizen om de hoek komen kijken. Of bij het digitaal reageren op woningen. Door senioren te helpen verhuizen naar een mooie kleinere woning, komen er grotere woningen beschikbaar voor gezinnen. Dat zorgt voor een betere doorstroming.
Ons Huis levert 19 nieuwe huurwoningen in Zuidbroek op aan bewoners
Juni
De nieuwe bewoners van de tweede fase van nieuwbouwproject De Wingerd in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn ontvingen de huissleutels van hun nieuwe woning. Ons Huis Apeldoorn leverde in totaal 19 duurzame, betaalbare huurwoningen op. Bij de verhuring paste Ons Huis een pilot toe om de doorstroming te bevorderen. Woningzoekenden die een sociale huurwoning achterlieten, kregen voorrang bij de toewijzing van de nieuwbouw woningen. De heer Balci en zijn gezin hadden geluk. Iemand anders weigerde de woning op het laatste moment. Zij trokken in hun nieuwe woning in Zuidbroek en hun flat kwam beschikbaar voor een andere woningzoekende.
Medewerkers Ons Huis doen klusjes voor bewoners
Juni
Op 7 juni staken de medewerkers van Ons Huis de handen uit de mouwen. Onze teamdag vulden we in met klussen voor en ontmoeting met bewoners. Wandelen met ouderen, potje voetballen en schaken met vluchtelingen, muurtjes sauzen, tuinen opknappen, opruimen… we deden het allemaal! Stichting Present had de klussen fantastisch voorbereid en ons goed weten in te zetten. En wat was het leuk om op deze manier iets te kunnen doen voor de stad en de bewoners.
Zorgen over stijgende bouwkosten
Juli
Al jaren zien woningcorporaties dat nieuwbouw steeds duurder wordt, onder meer door de steeds strengere duurzaamheidseisen. Schaarste aan materialen en de energiecrisis doen daar nog een schepje bovenop. Veel woningcorporaties maken zich zorgen hierover. Ook aan Ons Huis vroeg Omroep Gelderland of we ons zorgen maken nu de bouwkosten stijgen. Onze reactie was dat het lastig wordt om nieuwbouwplannen te realiseren, maar niet onmogelijk. Samen met onze partners, zoals de gemeente en aannemers, zoeken we naar oplossingen om de bouw te (blijven) realiseren.
Ons Huis biedt 42 nieuwbouw appartementen in Zevenhuizen te huur aan
September
In de wijk Zevenhuizen bouwde Ons Huis 2 complexen met in totaal 42 betaalbare en energiezuinige appartementen. In september boden we deze nieuwbouw appartementen te huur aan op www.woonkeus-stedendriehoek.nl. Van de 42 appartementen wezen we er 18 met voorrang toe aan woningzoekenden die een zelfstandige sociale huurwoning in de regio Woonkeus achterlaten. En huurders die konden aantonen dat zij in aanmerking komen voor huurtoeslag gaven we een huurkorting. Op die manier zorgden we niet alleen voor doorstroming, maar ook dat de nieuwe appartementen bereikbaar waren voor mensen met een lager inkomen.
Nieuwe aanpak om ernstige woonoverlast terug te dringen
November
Vooral in Apeldoornse buurten met veel corporatiewoningen is sprake van ernstige woonoverlast. Gemeente, politie en woningcorporaties hanteren de komende twee jaar een nieuwe aanpak om die overlast terug te dringen. Bij ernstige overlast mogen gemeente, politie en woningcorporaties – ondanks strenge wetsregels - voortaan sneller persoonsgegevens uitwisselen. Daardoor kunnen zij sneller doorpakken als een huurder voor onrust zorgt. ,,Woonoverlast heeft een behoorlijke impact op de buurt. Het is belangrijk dat deze nieuwe afspraken er zijn”, aldus Ons Huis-directeur Arjen Jongstra namens de Apeldoornse woningcorporaties.
Warme ontmoetingen op een koude zaterdagochtend
December
De buurtcommissie van de Fahrenheitstraat organiseerde op zaterdag 10 december in samenwerking met Stimenz en Ons Huis een Recycle- en Kerst-activiteit voor de buurtbewoners. Bergingen werden opgeruimd, nog bruikbare spullen verdeeld onder de liefhebbers, er was eten en drinken, een ballonnen-goochelaar en de kinderen konden binnen, lekker warm bij de kachel, hun eigen kerstbal versieren.
Kerncijfers
Woningen
Samen veerkrachtig!
Hier gaan wij voor
Wij denken dat een goede woning een belangrijke basis is om gelukkig te kunnen zijn. Daarom zetten we ons iedere dag in om betaalbaar en prettig wonen mogelijk te maken. Dat doen we in de regio Apeldoorn, Zutphen en Warnsveld. Ons idee is dat iedereen recht heeft op een vertrouwde plek. Een fijne plek waar je jezelf kunt zijn en waar je je veilig voelt. Dat zit 'm natuurlijk niet alleen in een goede woning, maar ook in een fijne buurt, veiligheid op straat en een goede bereikbaarheid van bijvoorbeeld winkels of de dokter. We maken ons ook sterk om het contact en het vertrouwen tussen buren, de gemeente en de hulpverlenende instellingen te verbeteren. Want met elkaar kom je verder. Zo bouwen we stap voor stap aan de veerkracht van 'onze' bewoners en de buurt waarin ze wonen. Zodat ze, ook als het leven af en toe eens tegenzit, zelf met een beetje hulp in de buurt weer verder kunnen.
Duurzaam (altijd) sociaal
Wij gaan voor een samenleving waarin we allemaal gelijkwaardig zijn! Waar we elkaar blijven ontmoeten en naar elkaar luisteren. Zo zorgen we samen voor een fijne woonomgeving. Als woningcorporatie leveren we met ons dagelijks werk een belangrijke bijdrage aan die fijne woonomgeving.
Omdat we betrokken zijn bij onze bewoners en goed luisteren naar wat zij belangrijk vinden, begrijpen we beter wat ze nodig hebben. En daardoor kunnen we ons werk nog beter doen. Niet alleen als het gaat om de kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van onze woningen, maar ook om de leefbaarheid in een buurt te vergroten. Nu én in de toekomst.
Zo werken we iedere dag aan fijne buurten waarin iedereen mee kan doen en iedereen zichzelf kan zijn.
Bouwen aan veerkracht
We merken dat in onze snel veranderende wereld steeds meer mensen lastig mee kunnen komen. We noemen dit ook wel kwetsbaar. Dit zet soms ook de leefbaarheid in buurten onder druk. We merken gelukkig ook dat als we in gesprek gaan en goed luisteren naar onze huurders en betrokken partners, we de problemen eerder zien.
Door samen de problemen vroeg aan te pakken, bouwen we aan vertrouwen in elkaar. Daarnaast moedigen we onze bewoners aan om op een positieve manier om te gaan met veranderende omstandigheden, ook als het leven af en toe tegenzit. Maar ook onze eigen organisatie en de mensen die bij ons werken worden continu uitgedaagd om zich aan te passen. Betrokkenheid, flexibiliteit en de wil om dingen echt op te lossen zorgen ervoor dat we de band met onze huurders en partners versterken. Zo bouwen we met elkaar aan veerkrachtige buurten en een veerkrachtig Ons Huis.
Vertrouwd wonen
We bouwen niet alleen huizen. We bouwen buurten waarin we onze huurders een fijne, vertrouwde woonomgeving bieden. Ook doen we er, samen met onze partners, alles aan om bestaande woningen en buurten duurzamer en prettiger te maken voor onze huurders. Daarbij letten we natuurlijk scherp op de betaalbaarheid. Maar er zijn meer dingen die meespelen bij een fijne, vertrouwde woonomgeving. Als er te veel kwetsbare bewoners bij elkaar wonen, kan dit invloed hebben op de sfeer en veiligheid in een wijk. Mensen voelen zich dan niet meer vertrouwd in hun buurt. Door op tijd en krachtig problemen aan te pakken, voorkomen we dat onze bewoners zich niet prettig of onveilig voelen.
En... als we iets beloven, dan doen we het ook. We luisteren goed naar onze huurders en gaan voor in één keer goed. We zijn duidelijk en maken dingen zo makkelijk mogelijk. Zo leren we elkaar steeds beter kennen en dat zorgt voor vertrouwen. En dat draagt allemaal bij aan ons doel: een fijne, vertrouwde woonomgeving voor onze huurders.