Spring naar inhoud

Over Ons Huis

Missie en visie

Het oplossen van de woningnood, het verduurzamen van woningen en bijdragen aan een inclusieve stad waar iedereen naar vermogen kan meedoen. Het zijn de grootste vraagstukken voor corporaties van dit moment. Deze vraagstukken zijn opgenomen in ons huidige ondernemingsplan 'Samen veerkrachtig!' (2021-2024).

Visie

Wij geloven in een samenleving waarin iedereen ongeacht zijn achtergrond kan wonen en tot zijn recht komt. Waar niemand gelijk is, maar wel gelijkwaardig. Een samenleving waarin we elkaar - arm en rijk -, hoog- en laagopgeleid - blijven ontmoeten en waarderen. Waar diversiteit een kracht is. Dat is het hogere doel waaraan wij willen bijdragen. 

Missie

"Wij werken aan betaalbaar en duurzaam wonen in veerkrachtige buurten."

Werken aan veerkrachtige buurten is leidend in ons denken en doen. Dat doen we omdat wij in onze woningen steeds meer kwetsbare bewoners huisvesten. Het betekent dat we bij alles wat we doen nagaan hoe we de veerkracht van onze buurten kunnen versterken. Het werken aan veerkrachtige buurten vraagt van ons ondernemerschap, flexibiliteit en verbindingskracht. Dat zijn onze kernwaarden. 

Samenwerken als voorwaarde

Het realiseren van betaalbaar en duurzaam wonen in veerkrachtige buurten vraagt meer dan onze bijdrage alleen. Samenwerken met zorg- en maatschappelijke organisaties en met marktpartijen is cruciaal.

De basis blijft hetzelfde

Wij blijven oog houden voor onze huurders en voor het klimaat door:

  • een klantgerichte dienstverlening en onderhoud op maat;
  • participatie van en samenwerking met huurders;
  • verduurzaming van woningen door isolatie.

Kortom, de basis van wat we doen blijft hetzelfde.

Wat we anders zijn gaan doen

Is beter (leren) omgaan met buurten waar kwetsbare bewoners concentreren, door de betrokkenheid van bewoners te vergroten en de samenwerking met onze partners te versterken.

We hebben 5 strategieën voor de manier waarop we onze missie en doelstellingen realiseren:

  1. Het vertrouwen van huurders vergroten door samen te verduurzamen.
  2. Maatschappelijk presteren door samenwerken met partners.
  3. Effectief beleid door gebiedsgericht (samen)werken.
  4. Gemengde wijken door te sturen met kwaliteit, huren en verdeling.
  5. Een ongedeelde stad door sociale nieuwbouw.

Onze plannen staan samengevat in een strategiekaart die in één keer laat zien waarop Ons Huis zich richt.

Samen veerkrachtig!

Sturingsmethodiek

Betaalbaar, duurzaam en veerkrachtig zijn de drie prioriteiten in ons ondernemingsplan. Bij elke prioriteit hebben we onszelf vier doelstellingen gesteld. Dit zijn de doelstellingen waaraan wij ons succes afmeten.

We vertalen ieder jaar onze doelen naar concrete acties en kritische prestatie-indicatoren (kpi's). Op deze manier zien we of we onze doelen behalen. De voortang van de kpi's monitoren we ieder tertiaal via tertiaalrapportages. Hoever we zijn met de acties en kpi's beschrijven we in het volkshuisvestelijk verslag.

Belanghouders

Het realiseren van betaalbaar en duurzaam wonen in veerkrachtige buurten, vraagt meer dan onze bijdrage alleen. Dat doe je samen met de andere partijen in Apeldoorn, Warnsveld en Zutphen. Daarom ontwikkelden we ons de laatste jaren tot een woningcorporatie die is gericht op samenwerken. Een ontwikkeling die nu goed uitpakt. De opgaven van vandaag zijn groot, complex en duur. Niemand maakt het verschil alleen, maar samen kunnen we veel.

Samenwerken is essentieel voor zorg en maatschappelijke ondersteuning van onze huurders. Beiden zijn cruciaal in ons streven naar veerkrachtige buurten. Datzelfde geldt ook voor marktpartijen, die samen met ons werken aan een gevarieerd woningaanbod in bestaande - en in nieuwe buurten. 

Hieronder beschrijven we met wie we samenwerken en wat deze samenwerking in 2022 inhield.

Gemeente Apeldoorn

Elk jaar maken we samen met de gemeente, corporaties en huurdersorganisaties de prestatieafspraken. Basis is de gemeentelijke woonagenda. Aan de afspraken wordt continue gewerkt. Zo ook in 2022. Veel afspraken zijn waargemaakt. 

Op 16 december 2021 ondertekenden we de Prestatieafspraken voor 2022 en 2023. Hierin is er aandacht voor het versnellen van de nieuwbouw, flexwonen, geclusterde ouderenwoningen, samenwerken aan vitale (veerkrachtige) wijken en het verduurzamen van wijken. 
Op 14 december 2022 ondertekenden we het Addendum prestatieafspraken 2022 en 2023. Aanleiding voor dit addendum zijn de landelijke afspraken in de Nationale Prestatie Afspraken. De afspraken over het toevoegen van sociale huurwoningen in de prestatieafspraken zijn tevens opgenomen in de Woondeal die begin 2023 door de partijen in de Cleantech regio zijn ondertekend.

In het voorjaar van 2023 maakt de gemeente een nieuwe woonvisie, bij de totstandkoming hiervan worden de corporaties betrokken.

Gemeente Zutphen

Ook in Zutphen maakten we prestatieafspraken voor 2022. We droegen bij aan de woonagenda van Zutphen door:

  • Voorbereiden van de bouw van 24 appartementen (aardgasloos en BENG) aan de Breegraven in Warnsveld voor jongeren en senioren. 
  • Het meedenken in de realisatie van Short Stay concepten voor het huisvesten van bewoners die (tijdelijk) hun dak boven hun hoofd kwijt raken en geen kans hebben op een woning uit het reguliere aanbod.
  • Het werken aan veerkrachtige buurten en actief samenwerken in gebieden waar andere corporaties een (her-)ontwikkelopgave hebben.
  • Het participeren in het traject Energietransitie Zutphen, onder andere door het samenwerken bij het opstellen van de Transitie Visie Warmte. We investeren in bewustwording en kennis bij huurders om energie te besparen; we werken samen met energiecoaches in de pilot om energiearmoede aan te pakken via de energiecoaches en de schuldhulpmaatjes.

Op 8 maart 2023 ondertekenden we de prestatieafspraken voor 2023-2024.

Huurdersbelangenvereniging Ons Woongoed en Huurders Overleg Groep (HOG)

De huurdersbelangenverenigingen Ons Woongoed en Huurders Overleg Groep (HOG) zijn de wettelijke vertegenwoordiging van onze huurders. Ons Woongoed is dat voor onze huurders in Apeldoorn. En de HOG voor onze huurders in Zutphen en Warnsveld. 

Voor ons zijn beide partijen een belangrijke gesprekspartner en klankbord. Er waren in 2022 5 reguliere overleggen. We spraken met Ons Woongoed en de HOG onder andere over de prestatieafspraken, jaarlijkse huuraanpassing 2022, huurdersparticipatie, de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen. 

We stellen op basis van de door Ons Woongoed en de HOG ingediende begrotingen en plannen financiële middelen beschikbaar. Vanuit deze middelen kunnen de huurdersorganisaties hun werkzaamheden en digitale middelen (computers, website) en ondersteuning op actuele thema’s door externe adviseurs (bijvoorbeeld Woonbond) bekostigen. Daar waar mogelijk bieden we vanuit onze organisatie ondersteuning.

In de tweede helft van 2022 is het bestuur van Ons Woongoed op zoek gegaan naar nieuwe bestuursleden. Vijf enthousiaste huurders hebben zich samen als nieuw bestuur gemeld en inmiddels zijn zij begin 2023 geïnstalleerd door de Algemene Ledenvergadering. 

Samenwerkingsverbanden

Verenigde Samenwerkende Woningcorporaties Apeldoorn (VSW)

Met De Goede Woning, Veluwonen en de Woonmensen werken wij samen in Stichting VSW. De bestuurders van de woningcorporaties vormen gezamenlijk het bestuur. We spraken in 2022 over het gezamenlijk Bod, de (nationale) prestatieafspraken en de naleving hiervan, de vitaliteitsagenda, toewijzing bijzondere doelgroepen, nieuwbouw, toevoeging van tijdelijke woonvormen, duurzaamheid en andere (reguliere) onderwerpen. 

Stichting 'Beheer Woonwagens en Standplaatsen Apeldoorn' (BWSA)

Deze stichting beheert namens de corporaties binnen het VSW de woonwagens, standplaatsen en werkterreinen in Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn deed een behoefteonderzoek onder woonwagenbewoners en kermisexploitanten en stelde op basis daarvan in 2020 een plan op. Met de gemeente maakten we afspraken voor het vervolg. 

Woonkeus Stedendriehoek

Woonkeus Stedendriehoek is een samenwerkingsverband van woningcorporaties in de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen). Deze samenwerking richt zich op de woonruimteverdeling. Er is overleg op gebruikers-, beleids- en bestuurlijk niveau. Binnen Woonkeus spraken we over het jaarverslag 2021, de werking van de urgentieregeling, de actualiteit en wijzigingen ten aanzien van de woonruimteverdeling en is de Samenwerkingswerkingsovereenkomst geëvalueerd, geoptimaliseerd en aangepast aan de actualiteit en vastgesteld per 1 januari 2023.

Maatschappelijke organisaties

In 2022 werkten we nauw samen met de zorg, maatschappelijke organisaties en netwerkorganisaties zoals Samen055 en de buurtteams.

Die samenwerking is nodig om de combinatie van wonen en zorg of begeleiding op de verschillende locaties mogelijk te maken. Dat is bijvoorbeeld voor ouderen met en zonder pleegzorg in Berkenhove (Atlant Zorggroep) en in de Witte Wolken voor mensen met dementie (Zorggroep Apeldoorn). Maar ook voor mensen met een licht verstandelijke beperking ('s Heeren Loo; Passerel, Philadelphia, Humanitas) of voor mensen die uit een instelling komen en weer zelfstandig gaan wonen (Riwis). Andere samenwerkingspartijen zijn Pactum en Lindenhout. Zij begeleiden het wonen van jonge statushouders. 

Daarnaast werken we samen met organisaties als Riwis, Tactus, Leger des Heils en GGNet. Zij begeleiden nieuwe huurders die zelfstandig wonen maar wel hulp of begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld als ze net uit opvang of beschermd wonen komen. Hiervoor stellen we Opstapwoningen beschikbaar. 

Ons Huis heeft twee samenwerkingen op een hoger plan getild.  Zo tekenden we in 2022 samen met de andere corporaties in Apeldoorn een samenwerkingsovereenkomst met stichting Present. Hierin is afgesproken dat de corporaties samen met stichting Present jaarlijks 6 buurtprojecten realiseren: met vrijwilligers en huurders wordt zo bijvoorbeeld werk gemaakt van het opknappen van tuinen. Hiermee is een nieuwe impuls gegeven aan de samenwerking, die in eerste instantie vooral bij individuele huurders met een hulpvraag plaatsvond. In 2022 is ook het convenant getekend met de corporaties, gemeente en de politie waardoor we beter ernstige overlast kunnen aanpakken en de informatie-uitwisseling makkelijker is geworden. 

Voor de dagelijkse afstemming rond de aanpak van welzijn en leefbaarheid in de wijk, nemen we deel aan buurtteams. Stimenz, MEE en partijen die actief zijn op buurtniveau, zoals Zuid-doet-Samen stemmen hierin af.

Behalve met professionele partijen werken we ook samen met vrijwilligersorganisaties zoals de Kap, stichting Present, Schuldhulpmaatje en Buddy-to-Buddy. Ook droegen we bij aan de activiteiten van het netwerk Apeldoorn Financieel Fit (Moedige Dialoog Apeldoorn): hierin starten maatschappelijke organisaties en bedrijven initiatieven rond armoede en schulden.

Stichting lokaal beheert een ontmoetingsplek in St. Elisabeth in Zutphen. Zij organiseren samen met bewoners activiteiten, ook voor de verbinding met de buurt. 

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report